torsdag 5 december 2013

Lussekatter med vit choklad

Igår mellan träningspassen bakade jag lussebullar och lyssnade på julmusik. Det här receptet gjorde jag och Sofie första gången när vi bodde i Östersund, och sedan dess har jag aldrig velat göra några andra för att de är så magiskt goda. Har gjort några små justeringar i år från Sofies orginalrecept.

Ingredienser:
5 dl mjölk
1 påse (0,5 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:
150 g mjukt smör
1,5 dl socker
1, 5 tsk vaniljsocker
150 gr hackad vit choklad

Ägg och pärlsocker innan bullarna gräddas.

- Smula ner jästen i en bunke och värm mjölk + saffran till 37 grader. 
- Häll mjölken över jästen så den löser sig och tillsätt sedan kesella, socker och salt. Rör ihop. 
- Tillsätt mjukt tärnat smör varvat med mjölet under omrörning. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Jäs under bakduk i ca 45 eller till dubbel storlek. Dela sedan degen i två delar och knåda på mjölat bakbord till en smidig deg som lätt går att kavla ut till en stor rektangel. 
- Bred över fyllningen (smör,socker,vaniljsocker) på halva rektangeln och strö över den hackade vita chokladen. Vik ihop rektangeln på mitten och skär därefter degen i smala remsor. Snurra remsorna till knyten och lägg dem på en plåt.
- Jäs ca 20 min till, pensla sedan med ägg och strö på pärlsocker, och grädda sedan i 225 grader i ca 7 minuter.
- Låt de färdiga bullarna svalna på galler under bakduk.






Julte ur fina koppar med spår från lodjur och varg från Fjällform och nybakade lussebullar.

1 kommentar:

  1. Det ser väldigt fint ut hemma hos er. Det är fina lussebullar som du har bakat, önskar att man kunde smaka dom.

    SvaraRadera