måndag 9 september 2013

VM i rullskidor

Jag sitter på Arlanda och väntar på ett försenat plan hem till Umeå. Det ska bli superskönt att komma hem. Nu är ett perfekt tillfälle att summera VM-veckan i Bad Peterstal.

15 km fristil

Distansen var 6 varv på en 2,5km lång bana. Innan tävlingen hade jag varit ganska nervös över några svåra kurvor, men det var inga problem när man väl hade värmt upp några varv på banan. Den här typen av lopp på relativt platta banor är så mycket jobbigare än man kan tro. Det gäller verkligen att jobba hela tiden och det är inga ordentliga utförsbackar att vila i. Att det dessutom var runt 30 grader varmt och stakande sol gjorde också sitt till. Jag blev sjua och är nöjd med mitt lopp. Jag gav allt jag hade och krigade mig verkligen runt de 15 kilometerna.  Sverige hade en framgångsrik dag med tre medaljer, en i varje valör. En riktigt bra start på detta VM!

 Guld till Sara i juniorklassen.
 Silver till min klubbkompis Robin och brons till min före detta klubbkompis Anders.

Sprint

Sprint i rullskidor liknar inte alls sprint i längdskidor.  En sprint på vintern är över 1 km lång medan man på rullskidor åker ca 150-250m. Dessutom är tekniken lite annorlunda, så det är nog inget man är bra på första gången man testar.  Den här sprinten var ca 250m och i svagt motlut och min andra sprint i karriären. I kvalet hade jag 5:e bästa tid och jag slutade även på 5:e plats efter finalerna. Det var riktigt kul, mycket publik, bra stämning och ännu ett svenskt guld till Maria Magnusson!
Teamsprint

På teamsprinten hade vi verkligen chans på medalj, och var taggade till tusen. 3 sträckor var åkte vi på det 1,5km långa varvet. Jag och Maria representerade det svenska laget på damsidan jag åkte första sträckan och min taktik var att ge Maria bästa möjliga utgångsläge för att kunna vinna spurten. Jag kunde åka kontrollerat bakom Ryssland de första två varven och växla över till Maria som också höll andraplatsen. På sista varvet drog jag på allt jag hade kvar och försökte skapa en lucka, men ryskan lyckades hålla min rygg. Jag växlade först och Maria var bara någon decimeter från guldmedaljen på sista varvet. VM silver känns riktigt häftigt! Herrlaget med Robin och Anders tog brons.Foto: Marin Eckervad

 Backrace

Sista distansen var ett ca 11 km långt klassiskt backrace. Det började med 3 km stakning i svagt motlut och redan där kände jag att jag inte hade mycket tryck i kroppen den här dagen. De föregående tävlingsdagarna började ta ut sin rätt. Jag fick fokusera på att få ett bra träningspass i stället för att tampas om bra placeringar och bra träning fick jag. Det kan inte gå bra jämt.. och jag får jobba lite på uppförsåkningen framöver. Men vi fick ännu en svensk guldmedalj genom överlägsna Sara!

Tack!

Tack till ledare och lagkamrater för en superhärlig vecka, jag har haft jätteroligt! Tack alla som har stöttat och hejat på mig och oss och tack till Elpex för att ni är världens bästa sponsor!


2 kommentarer:

  1. Tack för en fin redogörelse om hur du har haft det. Mycket bra gjort av det svenska laget. Är på Capri fiskade idag och i går , det går inte så bra. Fick en makrill igår, idag en plattfisk men Malte och Peje fick 16st ihop.Kramar mormor

    SvaraRadera
  2. Terese! du är så tuff!! grattis til alla bra plasseringar! Kram Lisa

    SvaraRadera