torsdag 10 februari 2011

Grattis Sofie!

I dag har varit en bra dag, är det är ingen vanlig dag för det är Sofiies födelsedag, hurra, hurra, hurra! Jag har haft roliga lektioner och bakat kaka och åkt rullskidsintervaller i solen. Här är tårtreceptet som var väldigt populärt (mestadels inspirerat av Per Mobergs recept på Schwarzwaldtårta).

Bottnar
3 dl hasselnötter
4 dl florsocker
3 äggvitor

Fyllning och garnering
300 g blockchoklad
5 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm
Jordgubbar och blåbär

1. Mal eller hacka nötterna och blanda dem med florsocker. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen.
2. Rita upp tre rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper.
3. Bred ut smeten på dem och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter i 150°.  Låt svalna på plåten.
4. Smält blockchokladen i vattenbad. Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den nästan stelna. Skär ut fyrkantiga bitar till garnering.
5. Vispa grädden med vaniljsockret. Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen.
6. Lägg samman bottnarna med ett lager av choklad/vaniljgrädden och ett lager av bara grädde. Spara grädde till att spritsa runt om tårtan till garnityr. Stick i chokladrutorna och garnera med massor av bär.

I morgon bitti blir det 8 timmars bilfärd till Aspen. Vi ska bada i varma källor och tävla och det kommer bli awesome!

2 kommentarer:

  1. Om det inte vore så att man ska undvika sötsaker skulle jag ha bakat en sådan här till helgen, men jag tror att jag satsar på frukt istället. /Mams

    SvaraRadera
  2. Ibland måste man få unna sig. Kör ett riktigt långpass i skidspåret och njut lite :)

    SvaraRadera