tisdag 1 oktober 2013

Kan du slå en pensionär?

Har ni sett SVTs program Kan du slå en pensionär? Det går på tisdagar kl 20 (ikväll alltså) och handlar om deltagare, ofta ett ungt par med barn, som lever ett stillasittande och ohälsosamt liv med stress och dåliga matvanor. De får hjälp av två sunda och starka pensionärer som är deras coacher på vägen mot att förändra sina liv och börja träna. Det jag gillar med det här programmet är att det fokuserar på hälsa och att ha ett bra förhållande till träning och vanlig mat i stället för att prata så mycket om vikt, utseende och krångliga dieter med konstiga förkortningar och proteinpulver.

Deltagarna får först ett riktigt uppvaknande när de får se bilder på hur de själva kommer att se ut som pensionärer om de fortsätter leva som de gör idag, och vilka sjukdomar och krämpor de kommer att få. Det uppvaknandet motiverar dem verkligen till en förändring. Pensionärerna drar med deltagarna på roliga träningspass med en lämplig nivå och lär dem laga mat med fina råvaror och mycket grönsaker.

Det häftigaste resultatet tycker jag är att deltagarna efter 6 veckor är så glada och pigga och jag tror att det kan ha att göra med att de umgås och uppnår saker tillsammans. Att ta 30 min från den dagliga TV-tittartiden och laga mat tillsammans i en familj tror jag gör att man får mycket bättre sammanhållning.  Att planera och äta mat ska vara roligt och gott och något man ser fram emot. TV, datorer och telefoner tar så mycket tid från oss varje dag och vi är inte alltid riktigt närvarande här och nu. Att promenera, cykla, gå på gymmet, gruppträning, eller att leka utomhus med barnen ger endorfinkickar och gör att man blir en mer närvarade vän, partner eller förälder. På köpet blir deltagarna också friskare och går ner i vikt, och på köpet av det känner de sig stolta över vad de har åstadkommit. Ungefär så.. och jag blir så glad för deras skull och vill själv inspirera människor till det här.

Det är bra att ta tag i träningen när man är ung, men det är aldrig för sent att börja träna. Se bara på 72 åriga Wanja här, vilken förebild!En av de mest intressanta föreläsningarna som vi hade under styrketräningskursen förra terminen handlade om styrketräning för äldre. I mitt nästa inlägg ska jag berättar jag mer om det.

1 kommentar:

  1. Det låter bra, styrketräning för mig, idel öra. Tack Terese

    SvaraRadera